Kullaturen

Kullaturen – 21 maj

På Kattegattleden genom Kullabygden med start i Jonstorp. Upptäck Kattegattledens vackra sträckning genom Kullabygden. Cykelturen tar dig från kust till kust genom ett varierande odlings-landskap där rapsen och fruktträden står i full blom. Du kommer att få möta personerna bakom sex av bygdens småskaliga mat- och dryckesföretag och få se och höra deras story. Varje matföretag erbjuder små smakprov och på Kullahalvöns vingård serveras en enklare måltid med produkter från bygden, där maten ingår i biljetten.

Dessa mat- och dryckesföretag besöker du på Cykelturen:

Ellagårdens Bär
Kullasparris
Kullabygdens Vanilj & Choklad
Kullahalvöns Vingård
Kulla Lamm
Engelbrekts

Rutten är en dryg ”halvmara”, d.v.s. en sträcka på ca 2,5 mil mellan Jonstorp och Höganäs. Tidsåtgången beräknas till ca 6-7 h men varierar klart beroende på cykeltempo och hur länge man stannar till på stoppen.

BILJETTER:
Avgångstider är mellan 08.30–11.00, med starttid varje hel och halvtimme vid Tunneberga Gästgifveri i Jonstorp. Observera begränsat med platser per starttid, som förbokas på Ticsters hemsida.
www.tickster.se

Kullaturen affisch 2017

Skärmklipp Kullaturen 2017 aktuell 2

Kullaturen 21 maj 2017

Mer information om Kullaturen på Facebook »

Ny sträckning från Göteborgs Centralstation

Ny sträckning av leden i centrala Göteborg

Det pågår planering av ny start- och målpunkt vid Göteborgs Centralstation för Kattegattleden på grund av arbete med infrastruktur. Start- och målpunkten vid Nils Eriksson terminalen kommer flyttas. Börja cyklingen av leden vid Drottningtorget utanför Centralstationen. Se ovan bild på ny planerad sträckning. En informationstavla vid start- och målpunkt och ny vägskyltning kommer upp inom kort.

(X)Sites kattegattleden 2017

(X)Sites Kattegattleden 2017

(X)Sites är ett konstprojekt med temporär offentlig konst längs Kattegattleden arrangerat av Konstnärscentrum Väst. Under sommaren 2017 kommer ett trettiotal konstnärer att ta plats i Halland, Skåne och Västra Götaland och skapa platsspecifika konstverk efter leden.

Platsspecifik konst innebär att konstnären tar en plats i anspråk, så att både det konstnären gör  på platsen och platsen blir konstverket. Under juli arbetar konstnärerna i landskapen följt av utställning augusti och september.

Projektet är ett flerårigt initiativ med start 2017 i samarbete med Kattegattleden Halland, Region Halland, Region Skåne, Kommunerna Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Båstad, Höganäs, Ängelholm, Helsingborg, GIBCA Extended, Konstitutet, Kulturmiljö Halland, Hallands konstmuseum, Tall Ships Races, med flera.

Mer information på http://www.landart.se/index.php/LandartProjekt/xsites-kattegattleden

I Göteborg - här är start eller mål punkten

Cykelpaket på Kattegattleden

Hos nedan företag hittar du färdiga cykelpaket för Kattegattleden – för dig som vill ha allt fixat och klart – bara att boka!

Gyllene Turer, Halmstad, Sverige
Gyllene Turer erbjuder färdiga cykelpaket utmed hela Kattegattleden, från Helsingborg till Göteborg, eller delar av den. Paket med boende, mat och upplevelser samt cykelhyra och bagagetransport för den som vill. Sköter planering, hyr ut cyklar, transporterar bagaget, bokar boende och mat, tipsar om de bästa upplevelserna och ger dig kartorna för att hitta rätt. Allt på en bokning – tryggt, enkelt och bekvämt!

Mer information om de olika cykelpaketen, priser och bokning, kontakta Gyllene Turer.
Se filmen om Gyllene Turer.

Bike Sweden, Stockholm, Sverige
Bike Sweden i Stockholm har ett färdigt cykelpaket för Kattegattleden.
Mer information om paketet, priser och bokning, kontakta Bike Sweden.

 

Researrangörer i Europa som har cykelpaket med Kattegattleden:

VOS Travel, Belgien och Nederländerna

Pedalo, Österrike

Eurotrek, Schweiz

Glur, Schweiz (s. 99 i Sommarkatalogen 2017)

Eurobike, Österrike

Radweg-Reisen, Tyskland

Rückenwind, Tyskland

Kras Reizen, Nederländerna

 

 

Hyr din cykel på Åsa Marint och Fritid i Åsa utanför Kungsbacka

Hyra cykel och bagagetransport

Här nedan hittar du tre företag som kan hjälpa dig med cykeluthyrning med möjlighet till utkörning och hämtning av cyklarna och av bagage.

Travelshop Helsingborg

Cykeluthyrning i Helsingborg för både större och mindre utflykter. På Knutpunkten i Helsingborg finns ett kontor med uthyrning vid hållplats 6. Travelshop hyr ut 7-växlade och 24-växlade cyklar, elcyklar, lådcyklar, tandem, cykelvagnar, barncyklar och flera andra modeller. Diverse tillbehör finns också till uthyrning. Även transport av cyklar, bagage och vid behov passagerare med buss, samt fasta turer med och utan mat och övernattningar.

För mer information och priser kontakta Travelshop »


Åsa Marint och Fritid i Åsa

Cykeluthyrning med möjlighet till utkörning och hämtning. Åsa Marint och Fritid ha ett brett utbud av hyrcyklar. Här finns touringcyklar, mountainbikes, 3-växlade damcyklar, barncyklar, cykelvagn och barnsadel. Det erbjuds också utkörning och hämtning av cyklar från Göteborg i norr till Halmstad i söder. Givetvis ingår alltid hjälm i hyran.

För mer information och priser kontakta Åsa Marint och Fritid »


Rent a bike Halmstad

Rent a bike i Halmstad hyr ut cyklar och de erbjuder också hämtning och lämning av cyklar och bagagetransport.

För mer information och priser kontakta Rent a bike Halmstad »

 

Bagagetransport
Bagagetransport, en helt ny tjänst för privatpersoner och företag att enkelt frakta bagage i samband med cykelresor. Boka här »

 

Du hittar fler företag som endast hyr ut cyklar under Planera cykelturen och under välj Upplevelse, klicka på kategorin ”Cykeluthyrare”.

När bron över Genevads ån är klar cyklar du genom naturreservaten Tönnersa och Gullbranna

Bro över Genevadsån för Kattegattleden

För att kunna färdigställa Kattegattleden, så planerar Halmstad kommun nu för att bygga en bro över Genevadsån. De söker tillstånd hos Mark- och miljödomstolen och dialogen med allmänheten är viktig. Markavtalet har dragit ut på tiden och stannat upp processen med tillståndsansökan. Trots detta arbetar Halmstad kommun målmedvetet och har som målsättning att ha alla tillstånd klara för att kunna bygga bron under hösten 2017.

Teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun har för avsikt att söka tillstånd hos Mark- och miljödomstolen för att uppföra en ny gång- och cykelbro över Genevadsån.

Kattegattleden är en cykelled som är planerad utmed kustremsan mellan Helsingborg och Göteborg. För att passera Genevadsån behövs en gång- och cykelbro över denna samt anslutande gång- och cykelväg. GC-vägen ska i sin tur ansluta till befintliga stigar norr och söder om Genevadsån.

Nära vägbanken på västra sidan om E6 ansluter ett Natura 2000-område och två naturreservat, Tönnersa- respektive Gullbrannareservatet. Bron kommer att anläggas utanför dessa gränser för att få minsta möjliga miljöpåverkan.

Stålbro intill befintlig bro
Den nya GC-bron över Genevadsån kommer att vara en stålbro som är ca 2,5 m bred och ca 20 m lång. Bron kommer att anläggas genom pålning med stålpålar som fylls med betong. L-stöd anläggs i anslutning till pålarna på land. Erosionsskydd, d.v.s. sten, behöver sannolikt läggas för att skydda brokonstruktionen. Detta innebär att arbetena i vattnet är ytterst begränsade och endast ger en liten grumling.

I Genevadsån vandrar lax, havsöring, havsnejonöga och ål, men inga viktiga lekplatser eller ståndplatser finns nedströms bron. Detta innebär liten påverkan på fisk och dess miljö. Det kommer att ställas krav på att entreprenören vidtar försiktighet vid arbetena. Träd och buskar kommer att behöva avverkas närmast E6 samt vid ån för att möjliggöra arbetena.

Färdig bro lyfts på plats
Vid arbetena kommer den befintliga skogsvägen på södra sidan att kunna användas för lastbilar med betong och stålrör, dumpers samt asfalteringsmaskiner. På norra sidan kommer mindre maskiner att användas så att de kan passera på den smala GC-vägen genom naturreservatet. Alternativt kan det bli aktuellt att lyfta utrustning och material från den befintliga E6-bron över Genevadsån. Själva gång- och cykelbron kommer att tillverkas på annan plats och lyftas från E6, som då till viss del får stängas av. Arbetsbodar kan ställas upp på befintliga parkeringsplatser ca 1 km norr resp söder om arbetsplatsen.

Närmaste bostad är belägen ca 300 m öster om E6 och platsen för den nya GC-bron. Transporter till området kommer att beröra boende i Gullbranna och Tönnersa. Buller uppkommer även i samband med arbetena med bron.

Mer information om bron över Genevadsån, se Halmstad kommun hemsida.

(Red anm) När bron är på plats kommer sträckningen av Kattegattleden att skyltas om för att då gå inom naturreservaten Tönnersa och Gullbranna och fortsätta genom orterna Laxvik och Påarp. Leden får då ytterligare en sträcka som är bilfri.

 

Kattegattledens-monter_Cykla-i-Sverige_1200

Tack för att du besökte Kattegattleden på Svenska Cykelmässan i Göteborg!

Kattegattleden, Sveriges första nationella turistcykelled, fanns med på Svenska Cykelmässan i Göteborg den 3-5 mars 2017.

Att cykelintresset är stort i Sverige fick vi känna av då många av besökarna på mässan stannade till i Kattegattledens monter. Vi hoppas att besöket bidrog till att inspirera fler att upptäcka Sverige med cykel och då speciellt Kattegattleden. Under mässans tre dagar kom det totalt 10 102 besökare.

www.cykelmassan.se

Se filmen om Kattegattleden

Filmen spelades in i maj 2015 och startar vid Knutpunkten i Helsingborg, går förbi Sofiero slott, över Kullahalvön via Arild, ett stopp vid Kallbadhuset i Båstad, en avstickare in till torget i Laholm, vidare över Tullbron i Falkenberg, utmed den härliga strandpromenaden in mot Varbergs fästning, ett stopp på Onsala Herrgård med dess brygga och en paus i Gottskär för att sedan avslutas i Göteborg, bilder från Götaplatsen och utsikten över Göteborg från Ramberget.

Cyklisterna i filmen har cykelhjälmen Hövding på sig, dvs den svarta kragen runt halsen, som utlöser sig om olyckan är framme likt en airbag – världens första airbag för cyklister.

Se filmen om Kattegattleden »

Filmen är 3.47 minuter lång.

 

Bilfritt, blandtrafik, asfalt och ej asfalt

Bilfritt, blandtrafik, asfalt och ej asfalt visas på kartan

På kartan under menyn Planera cykelturen har det nu kommit upp vilka sträckor av Kattegattleden som är bilfria, vilka som går i blandtrafik och vilka sträckor som har asfalt och ej asfalt.

Zoom in i kartan för att se dessa sträckor tydligare.

Bilfritt = separat cykelväg

Blandtrafik = cykelleden går på lågtrafikerad och på någon sträcka på högtrafikerad väg.

Kattegattleden går på Strandpromenaden mellan Varberg och Apelviken

Följ budkaveln längs Kattegattleden till invigningen!

Den 4 juni startar en budkavel från Helsingborg i söder och Göteborg i norr med slutdestination Halmstad. Budkaveln kommer att illustrera en 37 mil lång sammanhängande cykelled där olika typer av cyklister kan glädjas åt Sveriges första nationella cykelled samt dess fantastiska natur, upplevelser, boenden och matställen. Den 6 juni möts budkavlen i Halmstad i samband med den officiella invigningen av Kattegattleden. Längs med hela budkaveln sker en mängd aktiviteter i kommunerna.

Helsingborg – Laholm:

Budkaveln startar vid Knutpunkten i Helsingborg klockan 8.00 den 4 juni. Vid starten blir det utdelning av cykelkartor och utlottning av hjälmar och reflexvästar.

Höganäs tar över budkaveln klockan 10.00 den 4 juni. Den 6 juni håller byaföreningarna i Jonstorp och Farhult i invigningen av Kattegattleden i samband med nationaldagsfirandet.

Till Järnvägsparken i Ängelholm anländer budkaveln klockan 11.30 den 4 juni och Kattegattleden uppmärksammas på olika sätt i parken under dagen.

Överlämning till Båstad sker på Saltörsvägen i Stora Hult/Vejbystrand kl 14.30 den 4/6, därefter cyklar Andreas Jansson, kommunens Gatu- och trafikingenjör till Båstad och Kommunhuset där stafettenpinnen vilar över natten. Dagen efter, den 5/6 kl. 11.30, återupptas stafetten av kommunchef Katarina Pelin som cyklar mot Laholm för överlämning till Laholms kommun på Hedvägen i Hemmeslöv kl 12.00.

Till Laholm kommer budkaveln den 5 juni klockan 12.00. På kvällen kan man fira Världsmiljödagen genom att cykla budkaveln från Hökagården till Lagaoset och gemensam picnic. Den 6 juni firas Parkens dag i Stadsparken med invigningstal för Kattegattleden. En grupp cyklister kommer att cykla därifrån till invigningen i Halmstad.

Göteborg – Falkenberg:

Budkaveln startar i Göteborg klockan 8.30 den 4 juni, utanför Älvrummet mellan GöteborgsOperan och Nordstan.

Till Kungsbacka kommer budkaveln klockan 10.00 den 4 juni, vid Snipen. Den 6 juni är det invigning av Kattegattleden på Kungsbacka Torg, där det är mål och start för flera cykellopp. Där kommer bland annat att finnas cykelverkstad, nya cykelprylar, uthyrning av cyklar, försäljning, cykelloppis och prova-på-Kattegattleden som spinningpass.  På teaterscenen blir det underhållning och musik.

Varberg tar över budkaveln den 5 juni klockan 9.30, vid Löftaån. Vid nationaldagsfirandet den 6 juni i Societetsparken uppmärksammas Kattegattleden med bland annat invigningstal och cykelfrågesport. Klockan 12-17 är det Apple Bay Day i Apelviken med aktiviteter för alla.

Falkenberg övertar budkaveln den 5 juni klockan 16.00 vid Björkängs camping. Den 6 juni är alla välkomna att cykla den vackra sträckan mellan Falkenberg och Ugglarp, med möjlighet att stiga på längs vägen. Samling vid Rörbeckplatsen klockan 9.45 och gemensam avslutning i Ugglarp.

Officiell invigning i Halmstad
Budkaveln möts i Halmstad den 6 juni klockan 14.00 i Slottsparken. Varje delsträcka på vägen in (Snapparp – Halmstad och Steninge – Halmstad) har olika teman som alla speglar Halmstad. I Steninge firas Steningedagen med tema cykel. På övriga Gateways kommer det att vara olika aktiviteter. Program för invigningen (länka till programmet)

 

För mer information om vad som händer i kommunerna, kontakta:

Helsingborg, Höganäs, Ängelholm, Båstad: Emma Håkansson, Turistchef Helsingborgs stad, emma.hakansson@helsingborg.se, 070-208 56 03

Laholm: Monica Fransson, Näringslivsenheten, monica.fransson@laholm.se, 070-552 65 20

Halmstad: Anna Karlsson, destinationsutvecklare, anna.karlsson@halmstad.se, 0722-46 44 15

Falkenberg: Anna Winther, Destination Falkenberg AB, anna.winther@falkenberg.se, 073-868 31 35

Varberg: Britta Antonsson, Marknad Varberg AB, britta@marknadvarberg.se, 070-2173440

Kungsbacka: Anna Frykman, anna.frykman@kungsbacka.se, 070-0833382

Göteborg: Jessica Blume, Projektledare Göteborg City Shopping, jessica.blume@goteborg.com
0706 43 60 90