Sorby_vy

Den gröna cykelstigen

Ta en avstickare från Kattegattleden och upptäck Hallands Toscana!

Välkommen till ”Den gröna cykelstigen” i Slow valley Ätradalen. Här hittar du det nära, lokala och ekologiska i mat, boende och gårdsbutiker vackert inbäddat i naturens idyll som gör dig lugn och harmonisk.

Den gröna cykelstigen tar dig från Falkenbergs centrum in mot vackra Ätradalen, turen blir en slinga på ca 67 km om du vill besöka alla 8 företag som ingår i rutten. Företagen som finns med i rundan finns presenterade nedan.

Boka in ett besök eller kolla öppettiderna på de besöksmål du vill besöka. På kartan längst ner på sidan ser du var besöksmålen finns och hur långt du vill cykla.

Profilbild 3

1. eko-LOGISKT koncept – café & butik
Tänk sunt handla med hjärtat! En butik mitt i Falkenberg för dig med livsstil och krav på ekologiskt, giftfritt och närproducerat. Rengöring, hudvård, barnkläder, heminredning, leksaker, superfood m.m. Café och kundkvällar. Här kan du handla med dig god färdkost på din cykeltur.
Öppet: Mån – fre: 10-18
Lördag: 10-14
Adress: Köpmansgatan 3 a, 311 30 Falkenberg
Telefon: 0720 145014
www.eko-logiskt.nu

SkreaOst_Cheese

2. Skrea ost – gårdsmejeri
När ost är det enda du kan tänka på! Osttillverkning handlar ursprungligen om att konservera mjölk för att kunna bygga upp ett lager över vintern. Ett mathantverk där ostarna tillverkas på komjölk från granngården Kullsgärde och är KRAV-certifierade.
Öppet: to 15-18, fre 15-18, lör 10-13
Övriga öppettider se facebooksida
Adress: Skrea Kullagård, 311 92 Falkenberg
Telefon: Monica 0708 283650, Ingela 0705 450739
www.skreaost.se

Gavies_Gardar-jars

3. Gavie´s Gårdar – syrade grönsaker
Eivor Gavie´s syrade grönsaker värnar om det småskaliga mathantverket och tillverkar allt för hand, hemma på gården. Råvarorna kommer från halländska ekologiska & KRAV-certifierade odlingar. Med stor passion utvecklar Eivor ständigt nya spännande delikatesser och smakkombinationer.
Adress: Årstad Slätten 113, 311 97 Falkenberg
Telefon: 073 1804961
www. facebook.com/Gavie´s Gårdar

Sorby Naturhalsogard

4. Sörby naturhälsogård – retreatcenter
En fantastisk upplevelse hos Sörby naturhälsogård är att göra sin egen pizza på surdeg som ger underbara smaker när den bakas ute i lerugn på på lokala och ekologiska grönsaker, äta en god vegetarisk middag, ta en bastu, övernatta, vara med på yoga, meditation eller retreat.
”Knacka på öppet” under vår, sommar, höst, förbokning av mat och pizzabak för grupper.
Alla söndagar i juli, kafé kl. 15.00 med bluegrassmusik
Adress: Sörby 232, 311 65 Vessigebro
Telefon: 073 7080029
www.sorbyretreatcenter.com

Nackagards-RumoFrukost

5. Nackagård – byggnadsvård och boende

”Det gröna byggalternativet” Kom och upplev byggnadsvård i dess rätta miljö! Nackagård är en gård som flyttades till sin nuvarande plats 1856, gården är belägen naturskönt strax öster om Falkenberg i den lilla byn Sörby. Gården är restaurerad helt med ekologiska byggmaterial. Här bedrivs ett byggföretag med olika verksamheter såsom byggnadsvårdsbutik, snickeri och byggfirma, inriktningen är sunt byggande.

Här finns också övernattning dels i en liten stuga med två bäddar och en lägenhet med plats för fyra personer. På innergården finns en jätteek som är ca 400 år.

Öppettider se hemsida
Adress: Sörby Nackagård 250
311 65 Vessigebro
Telefon:  0702 47 83 91
www.nackagard.se

Kelldalen

6. Källdalens trädgårdar – gårdsbutik
Källdalens Trädgårdar finns längst in på en slingrande grusväg, omgiven av skog och hagar. I gårdsbutiken finns säsongens örter och grönsaker samt ett enkelt cafe. På gården odlas kravcertifierade grönsaker och örter i två växthus samt på friland.
Öppettider är torsdag, fredag kl 14 – 18 och lördag 11 – 16.
Adress: Gödeby 71, 310 60 Ullared
Telefon: 0706 912084, 0346-22084
www.kelldalen.se

Matgladje-Halland_2

7. Matglädje Halland – matvandringar
Matvandringar från Hakestad till Källdalens trädgård och tillbaka. Du får uppleva ett vackert kulturlandskap med flera stopp för läckra matsensationer. Besök hos matproducenter.
11/6, 23/7, 20/8, 17/9. Tid: kl.10-16.
Grupper om 20-25 personer bokas efter överenskommelse.
Adress: Hakestad 130, 311 61 Ullared
Telefon: 070-241 78 83
E-post: gunnel.matgladje@gmail.com
Telefon: 072-522 33 73
E-post: susanne.matgladje@gmail.com
www.matgladjeihalland.se

Tangagard-onions

8. Tångagård – gårdsbutik
I Tångagård finns en mycket enkel gårdsbutik med grönsaker och potatis från egen odling. På ”självplocksrutan” ute på åkern erbjuds du att välja ut just dina exemplar av grönsaker, som du vill ha. Där kommer det att finnas bönor, broccoli, blomkål, vitkål, grönkål, gurkor mm. Stor säsongsvariation, grönsakerna blir färdiga vid olika tider. Det är alltid öppet med självbetjäning och du kan betala med swish. Kolla på hemsida och Facebook vad som är på gång.
Adress: Lastad 256, 311 95 Falkenberg
Telefon: 070-891 05 89
www.tangagard.se

EcoEmerald

9. Eco Emerald
Unna dig en stunds avkoppling efter cykelturen. Eco Emerald erbjuder massage, ansiktsbehandlingar, hudvård och fotvård och har även butik. Eco Emerald använder produkter som är närproducerade och ekologiskt framtagna utan djurförsök och är också återförsäljare för härliga hudvårdsprodukter från Maria Åkerberg i halländska Frillesås.
Adress: Gallerian, Stortorget 1, 311 30 Falkenberg
Telefon: 0346-778940
www.ecoemerald.se

 

Se rutten i Google Maps här »