Kullaturen_2018

Kullaturen – lördag 26 maj 2018

Förra året var det premiär på Kullaturen och årets Kullatur går av stapeln lördagen den 26 maj och lär blir lika uppskattat som förra året!

Upptäck Kattegattledens vackra sträckning genom Kullabygden. Cykelturen tar dig från kust till kust genom ett varierande odlingslandskap där rapsen och fruktträden står i full blom. Tiden mellan ”Hägg och Syren” är enligt många den absolut vackraste tiden på året och på cykel finns det chans att uppleva mycket mer!

Under cykelturen stannar du till och får möta personerna bakom några av bygdens småskaliga mat- och dryckesföretag och få se och höra deras story. Varje företag erbjuder små smakprover och ungefär halvvägs på turen på Kullahalvöns vingård serveras en enklare måltid med produkter från bygden.

Du kommer att cykla en dryg ”halvmara” – en sträcka på ca 25 km mellan Jonstorp och Höganäs. Tidsåtgången beräknas till ca 6-7 timmar men varierar så klart beroende på cykeltempo och hur länge du stannar till på stoppen. Rutten följer Kattegattleden och du cyklar på cykelvägar eller vägar med begränsad trafik.

Leden går längs med Skäldervikens södra strandlinje genom byar och fiskelägen och slingrar sig fram genom ett omväxlande odlingslandskap tvärs över Kullahalvön. Den avslutas på gamla banvallen längs med Öresundskusten in mot Höganäs.

Mat- och dryckesföretagen du besöker
Turen startar vid Tunneberga Gästgifveri i Jonstorp. Först ut av de sju producenterna längs turen är (1) Kullasparris som är mitt uppe i sin absoluta högsäsong med skörd av grön sparris. Nästa stopp ligger ca 10 min bort i Södåkra, där (2) Engelbrekts välskötta fruktodlingar finns. Förhoppningen är att du möts av intensivt blommande äppleträd i långa rader.

En nyhet från föregående år är att du stannar till hos (3) Flickorna Lundgren, och besöker den pittoreska Kaffestugan på Skäret, med sin lummiga trädgård och välkända vaniljhjärtan. För många är ett besök här ett nostalgiskt utflyktsmål varje sommar. Kaffestället som numera även serverar mat har gamla anor med intressant historia och denna säsong firar man 80-års jubileum!

Årets andra nykomling med många intressanta verksamheter är (4) Brunnby Boställe. Troligen välkomnas du av glada skuttandes utegrisar och kanske syns en och annan lurvig Highland Cattle i hagarna!

Drygt halvvägs på rutten är det dags för måltiden som serveras på (5) Kullahalvöns vingård. Victor Dahl tar emot och ger er en liten inblick i vilka utmaningar en svensk vinbonde stöter på och nytt sedan förra året är bland annat plantering av 600 stycken ”Mirabeller” runt om vinodlingen.

Näst sista besöket är i Strandbaden hos Karin och Kenneth på (6) Ellagårdens Bär. Här får du se hur man odlar jordgubbar på bra plockhöjd utan kontakt med jord och har du tur har de börjat mogna i tunnlarna!

Allra sista besöket görs hos (7) Kullabygdens Vanilj & Choklad. Johan har under en tid tillverkat uppskattade chokladpraliner men började förra året med att tillverka och fresta oss med gelato, italiensk glass!

Bokning och information
Läs mer om hur du köper biljetter, avgångstider, ev cykelhyra och busstransport på denna länk: Kullaturen 2018

Observera begränsat med platser per starttid så boka i tid!

Välkommen till en skön och minnesvärd dag på Kattegattleden och i den vackra Kullabygden.

Nedan är bilder från Kullaturen 2017.

Kullaturen_rapsfält

Kullaturen_taste_strawberries

Kullaturen_äppelodlingar

Kullaturen_taste

Kullaturen_cykelskylt

Kullaturen_view_at_Arild

Kullaturen_lunchstopp

Kullaturen_Hoganas