Cykel på tåg under sommaren 2023

Det är många som cyklar på Kattegattleden och vi får ofta frågan om det är möjligt att ta med sig cykel på tåget längs med Kattegattleden. Vi har nedan sammanfattat vad som gäller när du önskar att ta cykel på tåget under sommaren 2023 och vi hoppas att det ska underlätta planeringen av din cykelsemester.

Photo: Hannah Larsson

Under sommaren 2023 kommer arbetet med Västlänken att fortsätta för att du i framtiden ska kunna resa snabbare och enklare till och från Göteborg. På grund av detta stora arbete kommer trafiken i de olika tågbolagen att påverkas. Inga tåg kommer att gå mellan Göteborg C och Mölndal under perioden 19/6 - 21/8 och SJ ställer in all sin trafik mellan Skåne och Göteborg under samma period.

Tågsträckan mellan Helsingborg och Göteborg trafikeras av olika tågbolag, dessa har lite olika regler gällande att ta med cykel på tåget. Nedan hittar du information från Öresundståg, Västtågen och SJ gällande att resa med cykel på tåget i sommar.

Öresundståg avråder från att ta med cykel på sträckan Kungsbacka-Malmö och omvänt, då det finns begränsat med plats för cyklar. Barnvagnar, rullstolar och resväskor kommer att prioriteras framför cyklar i sommar. Så även om det är möjligt att ta med cykel på sträckan Kungsbacka - Malmö och omvänt så är det i mån av plats och det är tågpersonalen som avgör om det finns plats eller inte.

Du kommer inte kunna ta med cykel till och från Mölndal även om tågen har Mölndal som slutstation. Utan Kungsbacka är första påstigning och sista avstigning med cyklar. Härifrån får du cykla och njuta av den fina etappen på Kattegattleden mellan Kungsbacka och Göteborg.

Det är heller inte möjligt att ta med sig cykel på spårvagn eller på ersättningsbussarna som går mellan Mölndal - Göteborg C - Mölndal. Läs mer här.

Västtågen mellan Kungsbacka – Hede – Anneberg – Lindome - Kållered - Mölndal och omvänt, kommer i sommar inte att tillåta varken cykel, elcykel, hopfälld minicykel, sparkcykel, balanscykel, lådcykel eller cykelkärror mellan den 19 juni kl. 05:00 till den 21 augusti kl. 05:00. Läs mer här.

SJ kommer inte att köra sträckan Malmö - Göteborg under perioden 19 juni kl. 00:00 till den 21 augusti kl. 05:00. Läs mer här.