Varberg - Kungsbacka
-
Längd
72 km
Här cyklar du längs kusten, genom skogsmark och över jordbrukslandskap, genom små samhällen och i stadsmiljö. Leden är lätt kuperad där den följer småvägar och cykelvägar samt trafikerad vägar.
Norr om Varberg förändras landskapet – sandstränder blir till klippor och de första öarna börjar dyka upp: Getterön, Balgö och Vendelsö. Leden tar dig ner till Bua hamn, ett fiskeläge där du kan prova på havets läckerheter.
Genom Frillesås går leden i blandtrafik och fortsätter sedan på den gamla banvallen där du kan njuta av en bilfri sträcka längs kusten. Stanna till vid något av havsbaden i Åsa, ta en glass i caféet eller en eftermiddagsfika på bageriet.
Gör en avstickare till Tjolöholms slott, Sveriges enda slott i tudorstil. Du cyklar vidare längs åkrar och hästgårdar. Stanna till på Rolfsbron i Hanhals, en vacker stenvalvsbro från 1600-talet. I Kungsbacka går leden genom staden som är en av Västsveriges största handelsplatser.
Varberg – Mitt i historien med en särskild känsla för vatten
I Varberg finns en alldeles särskild kärlek till vatten. Redan under tidigt 1800-tal var staden en känd kurort dit folk vallfärdades för att dricka brunn, och vattnet har fortfarande en central ställning: i Varberg kan du njuta av allt från avkopplande spa-behandlingar till uppfriskande nakenbad och pulshöjande surfing.
Kattegattleden sträcker sig längs den vackra Strandpromenaden från surfarnas mecka i Apelviken, förbi de omtalade nakenbaden till historiskt mäktiga Varbergs fästning. Ta cykeln till Varbergs centrum och upplev stadens livfulla torgdagar eller njut av det rika fågellivet på Naturum Getterön. Eller varför inte ta en dagsutflykt till Åkulla Bokskogar för en härlig vandring, rofyllt insjöfiske eller en gofika med hembakat på något av besöksmålen i området.
Kungsbacka – Mjuka klippor & långa stränder
Kungsbacka grundades i början av 1500-talet och var fram till 1645 danskt. De gamla trähusen präglar stadskärnan och bjuder på en pittoresk atmosfär med caféer, restauranger och butiker.
Röda Stugan, Kungsbackas äldsta hus, är idag ett mysigt café där du kan njuta av smørrebrød eller fika i stugan eller trädgården. Huset ligger ett stenkast från Kattegattleden och det vackra torget som under sommaren ramas in av uteserveringar. Första helgfria torsdagen varje månad, året om, är det torgmarknad. Så har det varit i över 600 år.
Från Tölöberg, Kungsbackas äldsta vattentorn från 1897, har du utsikt över nästan hela Kungsbacka. Kungsbackaån slingrar sig genom staden och mynnar ut i Kungsbackafjorden. På andra sidan fjorden, alldeles vid havet, ligger Tjolöholm Slott, Sveriges enda Tudorslott.
Kungsbacka är en av Västsveriges största handelsplatser. Det genuina och traditionella lever fortfarande kvar, sida vid sida med de nya moderna shoppingcentren.
Praktisk information
Tänk på att kolla upp öppettider på de besöksmål och anläggningar du tänkt besöka och boka gärna ditt boende i förväg!
Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men du behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa – inte förstöra. Allemansrätten är begränsad i nationalparker och naturreservat. Det är alltid du som besökare i naturen som har ansvaret att känna till vad som gäller i området som du besöker.
Tänk också på att hålla cykelleden fri från nedskräpning – ta med ditt skräp till närmaste soptunna!
Underlag 95% asfalt, 5% grus.
Välkommen ut på Kattegattleden!
Sevärdheter & service längs etappen
Letar du efter sevärdheter, boende, matställen, service med mera under cykelturen? Här nedan finns cykelvänliga platser att besöka längs etappen.
Platser värda en avstickare
Här ger vi inspiration och tips på olika rutter och utflytksmål - så du inte missar något längs vägen.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information kring vad som händer på leden samt aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela din upplevelse
Dela med dig av din upplevelse genom att tagga dina bilder med #kattegattleden.